Wielądko Wojciech — Kucharz doskonały

Wielądko Wojciech — Kucharz doskonały

Reedycja Kucharza doskonałego Wojciecha Wielądko wydanego drukiem w 1783 r. Była to jedna z najpopularniejszych polskich książek kucharskich. W. Wielądko  przetłumaczył francuską książkę Menona: Kucharz mieszczański, służący publicznie, a także dla pragnących rozsądnie gospodarzyć w domu, zawierający sposoby dokładnego rozpoznawania, rozbierania i podawania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc., przy tym dając przezorną naukę o mocy, czyli wyśmienitości warzyw i ziół. Wzbogacono o przepisy kuchni polskiej i niemieckiej.

Oprawa introligatorska książki Wielądka Wojciecha, Kucharz doskonały

Unikatowa oprawa introligatorska książki Wielądka Wojciecha, Kucharz doskonały

Druk na barwionym w masie papierze artystycznym wiecznotrwałym. Ręczna oprawa w szlachetną skórę.

Artystyczne wykonanie na przykładzie książki Wielądka Wojciecha, Kucharz doskonały

Oprawa ręczna artystyczna w skórę Kucharza doskonałego Wojciecha Wielądka

y