Książka kucharska – najstarszy podręcznik gotowania w Polsce pt. Compendium ferculorum albo zebranie potraw…
bibliofilska edycja w artystycznej, ręcznie wykonanej oprawie
Biały kruk – piękna książka na prezent
Druk typograficzny – papier ręcznie czerpany
Ekskluzywna skórzana oprawa introligatorska
Format : 22 x 15,5cm
Najstarsze sekretne przepisy kulinarne.
Jak niezmiernie bogata była kuchnia staropolska?
Co tak bardzo podziwiali w niej cudzoziemcy? Za co sławili Polaków przed Niemcami i innymi nacjami?
Dowiesz się tego z niezwykłej książki kucharskiej pt. Compendium ferculorum albo zebranie potraw …, wydanej w 1682 r. Pokazuje ona jak uczynić sztukę z tak wydawałoby się prozaicznej czynności. Stanowi także świadectwo obyczajowości. Jadło podawane w niezwykłej formie cieszyło nie tylko podniebienie, ale i również oczy. Podziwiamy dzisiaj to bogactwo potraw, składników, przypraw, przepisów, naczyń i urządzeń kuchennych. Przede wszystkim zaś przyjemność, jaką potrafili czerpać nasi przodkowie z życia codziennego, w którym posiłki przyrządzone na odpowiednim poziomie, według najlepszych przepisów sprawiały ogromne zadowolenie i gwarantowały niezapomniane wrażenia.
Reprint tej niezwykłej książki kucharskiej wytłoczono w Oficynie Wydawniczej w Jędrzejowie w nakładzie 500 egz. Oprawiono ręcznie w skórę w Pracowniach Introligatorstwa Artystycznego Kurtiak i Ley w Koszalinie.
Sygnaturą KiL ( Kurtiak i Ley) ponumerowano egz. od 1 do 350. Całą edycję wykonano tak, jakby była zrobiona ponad 330 lat temu. Papier ręcznie czerpany, skład czcionek ręczny, tłoczenie i oprawa w skórę również wykonana ręcznie.
Książka zawiera setki oryginalnych przepisów, dodatków i sekretów kuchni staropolskiej, francuskiej i innych z przed ponad trzech wieków. Jak się okazuje dość popularne w kuchni staropolskiej były przyprawy i owoce orientalne, ostrygi, żółwie, ślimaki, kawior, wszelkie mięsiwa, ryby i ciasta różnorakie.
Jest też kilka sekretów. Jak upiec kurcze w butli? Jak przyrządzić całą rybę tak, by jedna jej część była smażona, druga pieczona a trzecia gotowana? Kolejny sekret kuchmistrzowski – bardzo dobry i doświadczony dla chorych źle się mających i już o zdrowiu desperujących.